Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpoledne s pány poslanci

Bylo zamračeno a já si všimnul nabídky sledovat on-line jednání sněmovny. Neváhal jsem, berouc to jako zajímavostní zábavu na pár sekund až minutu. Ale já přenos nevypnul. - A mohl si upsat ruku při prázdně jedovatých projevech Davida Ratha..

Knihu nejspíš stejně budu muset napsat, pár stran si však pro větší pohodlnost předepíši zde. Poslouží mi inspirací. Vás, kteří jste nesledovali video na IHNed.cz, zítra narazíte v novinách jen na pár krátkých citací a knihu napsat nechcete, dalšími řádky spíš zklamu. Tak vězte, co si moudronosové povídali v hodině mezi 14:45 a 15:45; delší úsek v jednom článku okomentovat nedokážu..:

Akorát jsem stihl začátek řádně nahlášeného (většina pozdějších příspěvků byly jako již tradičně "faktické poznámky") projevu Petra Nečase. Ten rozumně argumentoval, že další a další zadlužování nemá smysl, protože ho stejně zaplatí občané.

V reakci se přihlásili hned tři elitní sociální demokraté - Škromach, Urban a jejich šéf. Slovíčkařili, mluvili o podpoře prosperity obyvatel, pro níž radši schválí něco, kde uvídí přímé důsledky (pracovní místa). Tvrdili, že jim jde o lidi, ne o hlasy (a proto ten populistický program..). Paroubek prý už dvakrát ODS seznámil se svými návrhy (a oni pořád ne a ne pochopit, že jsou ty nej, Jirko..). Pokračoval ve slovíčkaření, když mu vadila údajná nejednota při mluvení o pevnosti dohod z úst Mirka Topolánka (dnes již nezúčastněného) a Petra Nečase. Paroubek dohody neporušuje, tak má svědomí čisté.. Však víme.

Následně se prodral ke slovu Miroslav Kalousek, začínající kritikou předchozích ministrů financí (tedy i sebe; trochu moucha..). Dále se věnoval nutnosti kompromisu a odhlasování stravitelného schodku (podle expertů se prý stejně nepodaří naplnit plánované zisky, toť má poznámka). Kritizoval "rodiče" současné vlády -ODS, SZ, ČSSD- za to, jak od ní teď kritikou a pozměňovacími návrhy dávají ruce pryč. Pravdivě zmínil, že ČSSD svým nerozvážným jednáním, počínaje svržením vlády za krize a předsednictví EU, způsobila vpravdě obrovské problémy.

Po tomto ostrém, ale argumentačně založeném projevu přišel opět Jirka se svou typickou "samozřejmou pravdou". "Nebudu se snižovat k urážkám [jako Kalousek]", začal svou ještě ostřejší kritiku, které ovšem argumenty i myšlenka citelně chyběly. Šlo však jen o slabou ochutnávku před vystoupeními Davida Ratha, k nimž se dostaneme.

Dále přišel reagovat poslanec Seďa. Agresivně nakráčel a zahřměl, jak je možné, že se tu vůbec někdo nazývá členem TOP 09, když žádnou TOP 09 lidi nezvolili ("!!!!!!!!!!!!!!!!!"). Poslanec socdem sice určitě okouzlil svého předsedu a brzy ho zastoupí, bude-li otráven, pozapomněl však poněkud, že vázaný mandát je věcí První republiky.

Následovala zpětná reakce Kalouska a po ní další podobný útok Sobotky doplněný o ekonomická témata. Pak další člen TOP 09, Pavel Severa, trefně upozornil, že by rád byl v parlamentu legitimně, ale ČSSD zatrhla jí iniciované volby. Doplnil bych, že TOP 09 má navíc v současnosti větší podporu lidu, než kolik má poslanců.

Pult poté přivítal Eduarda Janotu, který jako slušný člověk musel opravdu trpět v chvílemi absolutně nekulturním prostředí, a fakty prokázal, že Kalouskův rozpočet na letošní rok s plánovaným schodkem 38 mld. se nemůže podařit naplnit proto, že při jeho plánování ještě nikdo netušil, že se dostaneme v "růstu" do červených čísel.

Jestliže do té doby Janota musel trpět, poté, co začalo bombardování Davida Ratha bych já musel odejít do bufetu dát si něco hodně ostrého.

Rath začal výzanamově (ne tak podáním) vcelku neviným upozorněním, že ČSSD předvídala horší výsledky hospodaření státu (dle Kalouskovy pozdější korektury by rozpočet schválený dle jejího gusta znamenal schodek 58 mld., stále velmi hrubě podseknutý). Jenže nebyl posledním sociálním demokratem, kdo se tvářil, jako by za krizi mohl bývalý ministr financí a stejně tak jen on byl zodpovědný za nepřesný odhad rozpočtu, když se -pozdějšími slovy Jirky P.- "hanebně spletl" a selhal (tedy nepřodpověděl, že se OECD při svém odhadu hospodářského růstu netrefí o cca 10%).

Slušně hodnotit tu jedovatou prasárnu bez obsahu a argumentů, jež samozřejmě on ani kolegové nepředloží, neboť je nemají -jen gesta pro sledující lid-, nejde, takže kecy o žití jen v horním patře a kašlaní na popalubí (kdo že to zneužíval ty poslanecké náhrady; z které strany že to byl..? Kdo si také žije na vysoké noze a jezdí do Toskánska na párty s lobbisty..?), kritiku ostatních za falešné sliby, jichž je ČSSD mistrem (Sobotka sám uznává, že její program se nedá naplnit dřív než za 10 let), i všechny ty další kraviny, co jsem si v chvatu přečmáral na čtvrtku raději pominu. Ta slova si můžete brzy dohledat na stránkách PSP ČR sami. Pro slabé povahy však nedoporučuji..

Další reakcí byl příspěvek zelené(ho) Lišky. Ten krátce vyzval kolegy, aby se konečně probrali a jednali o důležité věci. ČSSD totiž upřednostňuje věcnost, s oblibou však stupidně uráží. Byla jediná. Nikdo jiný v tomhle období nevypouštěl do mikrofonu prosté nadávky bez racionálního základu. -Padlo jich hodně, z mnoha úst, všechna však patřila členům ČSSD. Ostatní mluvili k věci a alespoň propagovali vlastní věc, když už nic jiného. Od sociální demokracie jsme ale viděli ryzí destrukci bez jediného návrhu řešení.



Ještě dlouhou chvíli pokračovala marnotratná štafeta. Nic nového nám neřekli Rath ani Paroubek a stále stejně zoufale mluvil s chladnou hlavou Eduard Janota o tom, že 12 mld. ztráty, které přináší přístup sociálních demokratů k otázce zdravotnictví, je vážně moc. Sérii zakončil alarm "resriktivní brzda nebo socialistický bankrot" od Františka Laudáta.

Zklidnění přinesl až projev Jiřího Dolejše. Jakkoli bývá považována za přebývající stranu KSČM, hovořil rozumně. Byl ochoten ke kompromisům, a to takřka pravicově znějícím. Mluvil tiše a dlouho. Ukončil posáž překřikování a skoro mne uspal obrovským množstvím faktů, jež přednesl.

Dnes -nebo minimálně během mého sledování přenosu- přebývali sociální demokraté. Působili jako extrémistické hnutí proti všem stranám zúčastněným na jednání, zatímco všechny ostatní kluby vysílaly poslance k pultu proto, aby propagovali nějaké konstruktivní myšlenky v zájmu partaje. Bylo to dost emotivní jednání, v němž nebyl znát pokrok, ke kterému dle zdání došlo v posledních dnech.

Jisté je jedno. Bůh -je-li- ví, jak to dopadne. A nikdo jiný..

 

Autor: Lukáš Straňák | čtvrtek 24.9.2009 18:08 | karma článku: 23,75 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Lukáš Straňák

...a v Česku otevírali školy

Máme za sebou týden debat o tom, jestli v jedné z covidem nejhůře zasažených zemí rozvolňovat. Víkend nastolil nový narativ. Katastrofa prý ještě nepřišla, tak proč se vzrušovat. A otevírání obchodů i škol zůstává ve hře.

21.2.2021 v 15:59 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politika

Lukáš Straňák

Když lidskost zemře na covid

„Svobodomyslné“ nenošení roušek a hoaxy živené obavy z „vražedné“ vakcíny mohou stát životy. V debatě o covidu však musí jít o životy samé. A ne o to, aby vždy měla pravdu parta privilegovaných příznivců restrikcí a očkování.

16.1.2021 v 7:40 | Karma: 36,83 | Přečteno: 10733x | Diskuse| Společnost

Lukáš Straňák

Fajn zápas. Ale pískala to ženská!

Fotbaloví fanoušci (nejen) Slovanu Liberec se včera probudili do reality, na níž někteří z nich stále nejsou připraveni. Do světa, ve kterém žena může dělat práci, kterou dělat dokáže, úplně stejně špatně jako muži.

4.12.2020 v 13:21 | Karma: 8,46 | Přečteno: 400x | Diskuse| Sport

Lukáš Straňák

Za dva měsíce jsou Vánoce. Vy ještě nemáte dárky?!

Čas kvapí, obchody již nabízejí "vše potřebné k Vánocím". Opravdu ale potřebujeme Vánoce s kýčovitými lesklými koulemi, stolem praskajícím pod návaly tuku a stříkající kapří krev na ulicích za vábení reproduktorů k dalším nákupům?

24.10.2009 v 13:52 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3473x | Diskuse| Společnost

Lukáš Straňák

PR akce století: Lisabon, nebo nic

Prezidentovi věří přes 60% lidí a podle většiny průzkumů (vlastně všech mimo těch agenturních snadno ovlivnitelných) přes 50% z nich nechce "Lisabon". Relevantní argumenty proti přitom zaznívají de facto jen ze strany odpůrců smlo

13.10.2009 v 14:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4905x
Píšu, co mě napadá, protože pak mám pocit, že je to méně zbytečné.

(Těch pár 10 let starých článků je tu spíš pro kontext. Dnes si myslím to, co píšu dnes.)