Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

...a v Česku otevírali školy

Máme za sebou týden debat o tom, jestli v jedné z covidem nejhůře zasažených zemí rozvolňovat. Víkend nastolil nový narativ. Katastrofa prý ještě nepřišla, tak proč se vzrušovat. A otevírání obchodů i škol zůstává ve hře.

Zdravotnický systém v České republice je na pokraji kolapsu. Stále více nemocnic otevřeně hovoří o tom, že selektují pacienty. Jinými slovy nejsou schopny zajistit všem kvalitu péče, jakou potřebují, s následky počínaje pár zbytečnými dny v posteli a konče celým zbytkem existence v rakvi.

Z epidemiologických řad už delší dobu zaznívá volání po odstranění výjimek v systému PES, popřípadě zavedení šestého stupně, jak naposledy zopakovala jedna ze spoluautorek systému Lenka Přibylová. Vláda mezitím vytrvale odmítá pomoc Německa a profesor Černý za ministerstvo zdravotnictví vypouští do světa prokazatelné lži o tom, proč není možná. (Viz např. tady a tady.) Ministr otevřeně deklaruje, že spolupráci neumožňuje ješitnost české strany. Za symboliku cti je ochoten platit životy.

Opozice žádala po vládě dosud spíše další rozvolňování. I přes podivuhodnou korelaci mezi nástupem druhé vlny a návratem žactva do lavic nyní krom 90 procent celkově zhruba 30 procent lidí podporuje návrat dětí do škol i bez testování. Ačkoli je zřejmé, že alespoň částečně zhorší bídnou situaci návrat v jakékoli podobě.

Ministr Havlíček říká „zkusme na 14 dní otevřít a kdyžtak zatáhneme za brzdu“. Teď to neprosadil, zkusí to zas. Ministr Blatný se chystá brzdit ručně ve chvíli, kdy i on uzná, že fatalita přetížení nemocnic přesáhla všechny únosné meze. Za kraje a za opozici Martin Kuba prohlašuje, že „nikdo nemůže vědět, jak bude situace vypadat za deset dnů“, a myslí tím, že přece klidně může být v pohodě. Podle Blatného dokonce ještě minulý týden odborníci žádný negativní zlom nepředpovídali.

Jenže ona se situace nevyvíjí náhodně a čekat, jestli se to podělá, není a nebylo nutné. Je evidentní, že jsme po kolena v bahně a míříme k pasu. Britská mutace, která je mnohem nakažlivější a možná i o něco smrtnější, se šíří Českem stále více a regiony jeden po druhém „červenají“. Zřejmě k tomu přispívá i to, že na britský covid nemusí stačit běžná doba karantény, kterou především vlivem naprostého selhání vlády v oblasti jak informovanosti, tak skutečně efektivní sociální a ekonomické podpory až třetina lidí stejně nedodržuje.

Přitom by stačilo místo filozofování v hořícím domě prostě jen ještě pár týdnů protáhnout celý tenhle přes rok starý příběh. Pár týdnů vydržet, pak uvážlivě rozvolňovat, saturovat systém z masivní rezervy dané z prstu vycucaným zakulacením deficitu ministryně Schillerové. A pak už se pomalu podmínky pro šíření viru zase zhorší, dorazí mnohem více vakcín a dojde k dalšímu etablování a distribuci léčebných prostředků, o nichž v poslední době přicházejí velmi slibné zprávy a s jejichž pomocí se z léčeného covidu asi opravdu může stát něco nebezpečností mezi chřipkou a kašlem.

Tuhle vizi by nám vláda mohla nabídnout. Zdravotnictví by jakž takž přežilo a nebyli by významně zasaženi všichni, kdo potřebují lékařskou péči, krom malého zlomku dostatečně ohrožených, kteří se dostali na seznam a mají štěstí, že nečekají na týdny zabořenou AstraZenecu. Zabránit odehrávající se katastrofě jako by však nechtěla vláda, opozice (třeba piráti v plánu Za pět dvanáct reflektují, že situace je kritická, ale reflexe toho, že právě teď jsme opravdu nad propastí – nad mnohem horší propastí – chybí i u nich) ani veřejnost.

Zvítězila neschopnost, otrávenost, apatie. U těch, co hrozby chápou, jako například Roman Prymula, zase odtrženost od životní reality. A Babišova PR vláda takové (pokud se neodpálí sami) radši odklidí z cesty, než aby jejich plochou expertnost polidštila a přetavila v komplexní řešení.

Tak snad to ta krematoria utáhnou.

 

Autor: Lukáš Straňák | neděle 21.2.2021 15:59 | karma článku: 10,05 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Lukáš Straňák

Když lidskost zemře na covid

„Svobodomyslné“ nenošení roušek a hoaxy živené obavy z „vražedné“ vakcíny mohou stát životy. V debatě o covidu však musí jít o životy samé. A ne o to, aby vždy měla pravdu parta privilegovaných příznivců restrikcí a očkování.

16.1.2021 v 7:40 | Karma: 36,83 | Přečteno: 10733x | Diskuse| Společnost

Lukáš Straňák

Fajn zápas. Ale pískala to ženská!

Fotbaloví fanoušci (nejen) Slovanu Liberec se včera probudili do reality, na níž někteří z nich stále nejsou připraveni. Do světa, ve kterém žena může dělat práci, kterou dělat dokáže, úplně stejně špatně jako muži.

4.12.2020 v 13:21 | Karma: 8,46 | Přečteno: 400x | Diskuse| Sport

Lukáš Straňák

Za dva měsíce jsou Vánoce. Vy ještě nemáte dárky?!

Čas kvapí, obchody již nabízejí "vše potřebné k Vánocím". Opravdu ale potřebujeme Vánoce s kýčovitými lesklými koulemi, stolem praskajícím pod návaly tuku a stříkající kapří krev na ulicích za vábení reproduktorů k dalším nákupům?

24.10.2009 v 13:52 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3473x | Diskuse| Společnost

Lukáš Straňák

PR akce století: Lisabon, nebo nic

Prezidentovi věří přes 60% lidí a podle většiny průzkumů (vlastně všech mimo těch agenturních snadno ovlivnitelných) přes 50% z nich nechce "Lisabon". Relevantní argumenty proti přitom zaznívají de facto jen ze strany odpůrců smlo

13.10.2009 v 14:20 | Karma: 25,86 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Politika

Lukáš Straňák

Nobelova cena pro Ivana

Nechci útočit na city a idealizovat realitu. Ale přál bych si, aby lidé viděli realitu, jaká je. Nezasloužil by si Nobelovu cenu za mír spíš než prezident USA obyčejný ukrajinský Ivan, o kterém vám teď budu vyprávět?

11.10.2009 v 11:26 | Karma: 11,76 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:33

Přímý přenos Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4905x
Píšu, co mě napadá, protože pak mám pocit, že je to méně zbytečné.

(Těch pár 10 let starých článků je tu spíš pro kontext. Dnes si myslím to, co píšu dnes.)