Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Satyriana

25. 10. 2009 10:31
Hm.

Komerční šílení nepotřebuji, ale těch pár dní oddychu, mlsání a klábosení s rodinou-nebo jen být spolu, to bych si odříct nenechala. Chov pro maso taky nevidím špatně, pokud si dotyční tvorové užijou "normálnějšího" života. Což se v rybnících provozuje už čtyři staletí nejmíň.

No a proč zrovna Vánoce? Inu proto, jak nejblíž v té době máme ke hvězdám, nebi a přemítání. Sníh, jiskřící ve svitu Měsíce... Kdybyste to někdy zkusil zažít, našel byste ausgerechnet na tomto čase také cosi zajímavého. ;-)

No a dárky, ty nemusím shánět s vyplazeným jazykem. Prostě celou dobu chystám každému něco, co mu udělá radost. Mám kouzelnou skříň, kterou vylupuju kolem narozenin, svátků a Vánoc, kdy je ta sešlost u dárků prostě nejhezčí. Vy takovou radost z dávání a přijímání neznáte? To je mi líto... Snad Vás potěší, že si většinou vyprosíme špičku z těžby a potom nám dá teplo nebo se vyřeže kvedlačka.

0 0
možnosti
L

L.Stranak

25. 10. 2009 16:50
Re: Hm.

Je toho plná tato diskuze, tak u nejčerstvějšího kousku zareaguji.

Sepsal jsem glosu plnou přehánění, evidentně jednostranný pohled. Toto nemá být Straňákův encyklopedický výklad pojmu Vánoce 21. století a ani není.

Každopádně v článku nezmiňuji, že bych neměl rád dělání radosti druhým nebo jiskřící sníh. Opovrhuji v něm konzumním pojetím duchovního svátku. Radost a jiskřící sníh patří do té duševně vnímané části; ta mě fascinuje.

Článkem nechci sdělit, že jsem chladný bezcitný pragmatik nebo co všechno by snad ještě nebylo možno dovodit. Celý význam textu je: "Takové Vánoce, jaké popisuji, se mi nelíbí. Zkuste se zamyslet nad tím, jestli má cenu je slavit konzumně."

Těší mne počet návštěv a reakce, to tenhle typ článku přirozeně chce. Bylo asi chybou, že jsem se tu zprvu pokoušel debatovat racionálně, neboť to prostě u glosy nemá smysl. Jsem rád -jak ukazujete i vy-, že lidé obdivující poetiku Vánoc a života obecně nevymřeli. Není jich vůbec málo, jen občas nejsou moc slyšet.. ;-)

0 0
možnosti
WS

wandering star

25. 10. 2009 4:52
"síť ekofarem by byla schopná nás uživit"

Citát z autorovat příspěvku níže. K tomu už není třeba nic dodávat.

0 0
možnosti
WS

wandering star

25. 10. 2009 4:43
Můžete přece slavit podle svých představ

Proč Vám vadí, že jiní lidé mohou dávat přednost něčemu jinému?

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

25. 10. 2009 1:24
oooo!

Zase nám někdo dospěl... ;-D

0 0
možnosti
D

deatomizator-treti-generace

24. 10. 2009 18:56
vanoce jsou fajn

ale je fakt ze si to asi nemysli prodavacky v obchodaku co maji smenu pres svatky :-)

0 0
možnosti
WS

wandering star

25. 10. 2009 4:44
Re: vanoce jsou fajn

Však je tam nikdo nenutí pracovat.

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

24. 10. 2009 18:36
Blíží se Vánoce

a z pod kamení zase leze banda exotů, kteří tvrdí, jak "my" slavíme Vánoce blbě a jak bychom je "my" měli slavit lépe. Původní smysl Vánoc, oslava zimního slunovratu, tu byla v dobách, kdy tu nebyly ani krby, ani křesťané, ano jiní jardové, co by vykládali, jak se mají správně slavit. Patrně se slavily formou tance, žranice a pařby, což není tak daleko od způsobu, kde jsme dnes. Nu nevadí - někdo je slaví modtlitbou, někdo se jde v zimě projít do lesa, někdo jede na Seychely zkoušet nový motorový člun - ať si je každý slaví jak chce. A proto říkám: Ať si každý dělá, co mu je libo. Není-li mladý kritik spokojen, ať si dá kapra z tofu a nebo se dá na islám, kde problémy s Vánoci řešit vůbec řešit nemusí.

0 0
možnosti
L

L.Stranak

24. 10. 2009 20:46
Re: Blíží se Vánoce

Vidím, že jste plný svobodymilovnosti, ale hlavně ať všichni drží hubu, co... :-) "MY jsme bezchybní a VY, kteří krizujete, jste banda exotů"... Taky názor ;-)

0 0
možnosti
W

wiki5.5

24. 10. 2009 17:44
vzdycky se bavim

jak prijde novy spasitel, ktery zacne tepat dnesni dobu, vykreslovat drivejsi jako idylickou, aniz by si dokazal dat dohromady 2 a 2. V te stare dobe, kdy se podle vas vsichni kouzelne sesli u krbu asi na sebe koukali a krucelo jim v zaludu, ze? Vubec si neuvedomujete, ze prave na svatky byly v kazde ceske chalupe, ktera si to jen trochu mohla dovolit hotova jatka. Lidi zili pomerne velmi skromne v prubehu roku, ale byl li nejaky svatek jako Bozi hod, tak pak opravdu hodovali. Ze pritom peli koledy to ano, ale ze by vanocni mordnung byl o neco mensi nez dnes to si nemyslim (v pomeru k poctu a majetnosti obyvatel) akorat se o tom nemluvilo, lidi nemeli cas na plane filozofovani.

0 0
možnosti
L

L.Stranak

24. 10. 2009 18:27
Re: vzdycky se bavim

Je-li mým cílem, aby se má rodina měla o Vánocích dobře, je to chvályhodné. Jíst každou neděli dobré jídlo - proč ne. Po náročném roce (popř. v malém týdnu) si člověk prostě zaslouží klid a radovánky. Po roce v práci si zaslouží být pár dní doma s rodinou. A děkuje Bohu, že jim dovolil se toho zase ve zdraví dočkat a/či rodině za podporu. Tu myšlenku to má, bývala zažitá.

Ale dnes se tenhle duch docela vytratil. Vánoce tu slaví mnoho materialistů, smysl chybí. Volně splývají Silvestrem, obyčeje se nedrží a jediný, kdo má na slavení opravdu zájem, je trh.

Netvrdím, že dříve se kapr nezabíjel. Ale bylo to mimořádné. Dnes máme masa plný regál, máme obrovské farmy s dobytkem chovaným ryze na maso a nic duchovního v tom necítíme. Tak proč navíc pořádat veřejné popravy?

Dávám vám za pravdu, lidé žili skromně. A neměli možnosti; rolník byl rolník, pohnout s tím nemohl. Vánoce byly svátkem vděku. Teď upřímný vděk často chybí. Jen si (někteří) pamatujeme, že si "máme" jednou do roka užít..

0 0
možnosti
J

jirkaknop

24. 10. 2009 17:39
Pokud chcete jít příkladem

kupte si kapra živého a poté jej usmrťte injekcí. A určitě Vás nebude bolet po Vánocích hlava z uřízlých stromků..

0 0
možnosti
M

Mufu

24. 10. 2009 17:20
Dárky

ještě nemáme a dávky už vůbec ne;-D

0 0
možnosti
JE

jo.hanna

24. 10. 2009 16:25
A je to tady zase...

Každý rok se tu dříve nebo později s blížícími se Vánocemi objeví blogy na téma, jak jsou ty svátky zkomercionalizované a jak by to autor dělal o Vánocích úplně jinak , kdyby mu v tom ta komerce a konzum nebránily. Tak do toho, není přeci problém neslavit Vánoce třeba  vůbec, dělají to židi, muslimové, jehovisti a určitě spousta dalších.

Myslím, že pro rodinné oslavy svátků zvlášť platí: jaký si to uděláš, takový to máš                 ... 

0 0
možnosti
  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4905x
Píšu, co mě napadá, protože pak mám pocit, že je to méně zbytečné.

(Těch pár 10 let starých článků je tu spíš pro kontext. Dnes si myslím to, co píšu dnes.)